Schaesbergse delegatie op Tata Steel Chess

zaterdag 12 januari 2019
Net als vorig jaar is Schaesberg met een grote delegatie vertegenwoordigd op het grootste en meest prestigieuze schaaktoernooi van Nederland: Tata Steel Chess in Wijk aan Zee. De broers Seip, Martin Schmitz, Werner Panzer en René Coenjaerts spelen mee in de Weekendvierkampen. René Coenjaerts speelt daarna ook de dagvierkampen. Aan de weekendvierkampen doet ook Ralf Langen mee, een schaakvriend van Werner en Martin. Rien Seip speelt in klasse 3, Rudi, Martin en Ralf in 4, René en Theo in 5 en Werner in 6.

Zowel Martin als René wonnen hun partij in de eerste ronde. Martin stond aanvankelijk slecht maar won toch. Ralf speelde remise. Werner kwam in zijn partij in de problemen en verloor. Ook in de tweede ronde kwam Martin minder te staan, maar ook dit keer wist hij de partij te winnen. Met 2 uit 2 mag Martin in de laatste ronde in een rechtstreeks duel tegen de andere speler met 2 uit 2 spelen om de groepswinst. Na zijn nederlaag in de eerste ronde wist Werner in de tweede ronde wel te winnen. In de laatste ronde speelt hij tegen de koploper die een half punt meer heeft. Werner heeft de kans op (gedeelde) groepswinst nog steeds in eigen hand. Ralf speelde ook in de 2e ronde remise. Hij speelt in de laatste ronde tegen de nummer laatst en kan de groep alleen nog winnen als de koploper minstens een halfje morst. René speelde remise tegen zijn 13-jarige tegenstander en staat samen met hem aan kop. Net als Martin en Werner heeft hij de kans op (gedeelde) groepswinst nog in eigen hand.

UPDATE NA RONDE 3: Martin heeft ook de laatste partij gewonnen en wint daarmee de groep. Hij mag volgend jaar uitkomen in groep 3. Ook René wint in de laatste ronde en is met 2½ uit 3 gedeeld groepswinnaar. Ralf Langen verloor zijn laatste ronden en eindigt met 1 uit 3. Werner Panzer speelde een moeilijke partij en kwam verloren te staan. Zoals van hem bekend bleef hij echter taai weerstand bieden, zo taai dat zijn tegenstander zich vergrabbelde en een toren weggaf. Werner eindigt als 2e in de groep met 2 uit 3.
De broers Seip toonden extreme resultaten. Er werd eigenlijk in vrijwel alle partijen redelijk tot goed gespeeld, maar het resultaat werd diverse malen bedorven door een fatale misrekening. Zo scoorde Theo slechts een halfje uit drie en bleef Rien met lege handen. Aan de andere kant behaalde Rudi het maximale resultaat van 3 uit 3.

In de dagvierkampen werd René gedeeld 2e met 1½ uit 3. Hij verloor van de groepswinnaar en speelde in de laatste ronde remise.