De dagvierkampen bij Tata Steel Chess

donderdag 18 januari 2018
De weekendvierkampen zijn voorbij. Daarmee is meteen een einde gekomen aan het goede weer. Na een droog weekend met relatief weinig wind is nu de storm opgestoken met de slagregens die vaak gepaard gaan met Tata Steel Chess. Dat weerhoudt drie Schaesbergers er niet van om mee te doen. Theo Seip en René Coenjaerts hebben na de dagvierkampen nog niet genoeg van Tata en spelen ook de dagvierkampen. Zij worden vergezeld van Steve Koot.

Theo Seip won zijn partij in de derde ronde. Hij komt daarmee op 2 punten. Hij is daarmee gedeeld eerste in zijn groep, net als bij de weekendvierkampen. Ook René won zijn laatste partij op Tata. Hij overrompelde zijn tegenstander met een Morragambiet. Zijn tegenstander nam ruim de tijd (gebruikte waarschijnlijk te veel tijd), maar vond niet het juist antwoord op het agressieve gambietspel van zijn tegenstander. René werd met 2½ punt ongedeeld groepswinnaar. Steve Koot kwam in de laatste ronde niet in actie, doordat zijn beoogde tegenstander ziek was.

René Coenjaerts - Theo van Vorselen

De tweede ronde leverde Theo Seip een vol punt op. Hij staat nu op 1 uit 2. Het begint eentonig te worden, maar René Coenjaerts kreeg alweer koningsindisch op het bord; de vierde keer al. Hij kwam beter uit de opening en wist de tegenstander onder druk te zetten. Dat leverde een pion op. Hij zag zich genoodzaakt de zware stukken af te ruilen, waarna een eindspel met lopers van ongelijke kleur overbleef. Dat bleek onmogelijk te winnen, ondanks de materiële voorsprong. Met 1½ uit 2 staat hij ongedeeld aan kop. Steve Koot speelde tegen San van Dael, de moeder van supertalent Siem. Steve werd teruggedrongen kwam steeds meer in de verdrukking. Een fraaie matcombinatie werd hem fataal.

In de eerste ronde trof Theo Kees van ′t Hoff, de tegenstander waar René zaterdag van verloor. Ook Theo moest tegen Van ′t Hoff het loodje leggen. Ook Steve Koot begon met een nederlaag. René Coenjaerts won eindelijk eens. Voor de derde keer kreeg hij Koningsindisch op het bord, dit keer de Sämish-variant; een ongewone versie ervan.

Henk Pasterkamp - René Coenjaerts