Schaesbergers bij Tata Steel Chess

vrijdag 12 januari 2018
Rien, Rudy en Theo Seip, Martin Schmitz, Werner Panzer en René Coenjaerts doen mee aan de weekendvierkampen van Tata Steel Chess. Dit grootste jaarlijks terugkerende toernooi ter wereld bestaat 80 jaar. Rien en René doen op deze pagina van dag tot dag verslag van het toernooi.

Martin Schmitz en Werner Panzer kunnen terugkijken op een geslaagde eerste deelname aan Tata Steel Chess. Beide wonnen ook hun derde partij. Ze komen daarmee op 2 uit 3 en een gedeelde 1e plaats. René maakte in de laatste ronde van de dagvierkampen remise tegen de groepswinnaar een komt daarmee op 1 punt. De weekendvierkampen waren sportief gezien geen groot succes. René blijft echter in Wijk aan Zee voor de dagvierkampen die morgen beginnen.

In de tweede ronde kreeg René opnieuw koningsindisch op het bord, dit keer de vierpionnen-aanval. René speelde de opening niet goed en creëerde voor zichzelf te weinig ruimte. Hij kwam steeds verder in de verdrukking en verloor. Martin Schmitz kreeg zijn bekende middengambiet op het bord. het werd een wilde partij met offers en penningen van beide kanten. Langzaam kreeg Martin de overheid. Zijn tegenstander overzag een mataanval, waarmee Martin het punt binnenhaalde. Werner had een meer strategische partij. Langzaamaan kwam hij overwegend te staan en won ook.

Martin Schmitz speelde een moeizame eerste ronde. Hij verloor van Robin Wooter (1898). Ook Werner kende een valse start. In groep 6E verloor hij van Dick Vliek (1651). René kreeg koningsindisch op het bord. Hij wist een pion te veroveren. Hij verloor die later weer, maar kreeg er een kwaliteit voor terug. Zijn koningstelling stond echter onder druk en René berustte in remise.

Rien zal verslag doen van de verrichtingen van hem en zijn broers.

Foto: Karin Schmitz