Duits Amateurkampioenschap in Aalen

donderdag 14 december 2017
Martin Schmitz, Werner Panzer en René Coenjaerts hebben meegedaan aan één van de voorronden van het Duits Amateurkampioenschap in het Zuid-Duitse Aalen. Martin speelde in groep C (1751 - 1900), Werner en René hebben gespeeld in groep D (1600 - 1750). Deze DSAM-cup kent in de loop van het seizoen 7 voorronden verspreid over heel Duitsland. Bij ieder voortoernooi zijn in elk van de 7 groepen 7 kwalificatieplekken te verdienen voor de finale op 31 mei in Leipzig. Er worden 5 ronden gespeeld; op vrijdag en zaterdag 2 ronden, op zondag 1. In Aalen speelden ruim 250 spelers mee, allemaal Duitsers op 1 speler na.

Martin en Werner hebben de afgelopen jaren al vaak meegedaan aan de DSAM-cup, op verschillende plaatsen, waaronder al menig keer in Aalen in Baden-Würtenberg. René speelde dit toernooi pas één keer eerder, in 2016 in Kassel.

Martin en Werner begonnen het toernooi slecht: met twee nederlagen op de eerste speeldag. Kwalificatie voor de finale in Leipzig was daarmee vrijwel uitgesloten. Voor René verliep de eerste dag uitstekend: 1½ uit 2. Op dag 2 waren de rollen omgedraaid. Zowel Martin als Werner wonnen hun partijen in de derde ronde. René mocht aantreden aan een hoog bord en hoewel hij winstkansen kreeg (te laat gezien) trok hij toch aan het kortste eind. Daarna verloor echter geen van de drie SVS′ers meer. Martin won zijn partij in de vierde ronde. René kreeg een klein voordeel in zijn partij, maar onvoldoende voor de winst. Met geforceerde herhaling van stelling stelde hij de remise veilig. Voor Werner was zijn 4e partij een "Seeschlange", zoals de Duitsers zeggen, een marathonpartij. Hij kwam drie pionnen achter, maar knokte door tot het zelfs de laatste partij in de speelzaal was. Het loonde zich echter, want zijn tegenstander wist het niet uit te maken en Werner forceerde remise via "Dauerschach" (eeuwig schaak). In de slotronde kreeg René de fianchetto-variant van het Koningsindisch op het bord. Dat verliep niet helemaal naar wens en toen zijn tegenstander remise aanbood nam hij dat vrijwel direkt aan. Voor Werner zat er ook niet meer in dan remise. Martin kwam een loper tegen een pion voor te staan, onvoldoende voor de overwinning. Maar Martin blijft Martin ("Kampf, Kampf, Kampf"):En zo won Martin toch nog. Na zijn 2 nederlagen op de eerste dag, won hij alle volgende partijen. Werner kwam op 2 punten, René op 2½.

Uitslagen Martin Schmitz


Uitslagen Werner Panzer


Uitslagen René Coenjaerts
Klik hier voor de website van het toernooi.

Foto′sMeer foto′s volgen in de loop van de week.Werner Panzer


Martin Schmitz


H+ Hotel Aalen