René Coenjaerts bij Tata Steel Chess

woensdag 25 januari 2017
Nick Schilder in de perskamer
Voor het derde opeenvolgende jaar heb ik meegedaan aan de dagvierkampen. Net als voorgaande jaren was ik op zondag al vertrokken om te acclimatiseren en foto′s te maken. Ik had weer een perskaart weten te regelen om ook op het podium en achter de schermen te mogen fotograferen. Bij binnenkomst trof ik schaakambassadeur Nick Schilder aan, die op bezoek was. Hij blijkt een aardig partijtje te kunnen spelen, in de perskamer veegde hij een medewerker van het toernooi vakkundig van het bord.

In dezelfde perskamer ontmoette ik ook Anna Rudolf, bij de Chess24-gebruikers ook wel bekend als Miss Strategy. Ik had haar vorig jaar al eens gezien, toen ze meedeed aan de Topgroep bij de tienkampen. Dit jaar behoort ze tot de persdienst en neemt interviews af. Dat doet ze uitstekend. In de perskamer had ik de gelegenheid voor een korte kennismaking. Daarna was het tijd om foto′s te maken bij de start van de ronde. Het is ieder jaar weer leuk om één dag van dichtbij foto′s te maken van de vele topspelers. Nadat het podium gesloten was voor de pers heb ik natuurlijk ook elders in de zaal foto′s gemaakt. Met enige moeite kon ik de broers Seip fotograferen.

Mijn tegenstanders uit de 1e (links) en 3e ronde.
Op maandag was het dan tijd voor de eerste ronde in de dagvierkampen. Dit jaar speelde ik in groep 5L; een categorie hoger dan vorig jaar. In een koningsindische partij wist ik het initiatief te pakken en kreeg een klein voordeeltje. Het lukte niet om dat voordeel uit te bouwen en ik besloot om in de eerste ronde niet voor alles of niets te spelen. Mijn remise-aanbod werd geaccepteerd. In de tweede ronde, op dinsdag, had ik wit.

Mijn tegenstander was een veteraan, ik schatte hem ruim over de 70, maar ik hoorde later dat hij zelfs al rond de 80 was. Hij speelde echter snel en zeer degelijk. Waar het maar kon ruilde hij af om de stelling te vereenvoudigen. Ik stond iets beter, maar het was moeilijk. Op de 22e zet zag ik een combinatie die mijn tegenstander had gemist en die mij een pion opleverde. Hij deed het echter fout en toen hij een stuk dreigde te verliezen gaf hij op. 1½ uit 2.

In de laatste ronde mocht ik tegen de koploper spelen voor de groepswinst. Hij opende met het ongebruikelijke 1.Pc3. Ik besloot te proberen tot een koningsindische opstelling te komen; hetgeen ook lukte. Hoewel ik me voorgenomen had voor de winst te spelen zag ik geen mogelijkheid om in het voordeel te komen. Mijn tegenstander lukte dat ook niet, maar voor hem was remise voldoende voor de groepswinst. Uiteindelijk werd het toch een redelijk snelle remise. Een ongedeeld 2e plaats met 2 uit 3. Een vol punt meer dan voorgaande jaren; en dat in een hogere groep.